Fasekompensering

Hvorfor fasekompensere?

Elforsyningsselskaberne stiller krav til deres erhvervskunder omkring fasekompensering. Kravet lyder, at kunden skal overholde elforsyningskravet til cos phi jf. Fællesregulativet, 0,9 (senest udgivet juni 2017).

Læs fællesregulativet her.

Procentvis er forholdet 70/30. Det vil sige, at hvis kunden aftager 70% watt effekt, så må de maks. aftage 30% reaktiv effekt. Alt hvad kunden forbruger ud over dette, skal kunden selv levere. Det er her at fasekompensering kommer ind i billedet.

Ved at installere et fasekompenseringsanlæg / kondensatoranlæg, kommer den reaktive effekt nu fra anlægget i stedet for fra forsyningsnettet. Det fungerer lidt som et batteri, der bliver opladet og afladet hele tiden. Så selvom fasekompensering er et krav fra elforsyningsselskaberne, kan kunden også drage nytte af at fasekompensere.

Fordele ved fasekompensering

Fasekompensering er ikke udelukkende til for elforsyningsselskabernes skyld. Forbrugeren drager også nytte heraf.

003-piggy-bank    Du undgår at betale for wattløs strøm
001-checklist    Du opfylder elforsyningsselskabets krav
002-wire    Du aflaster dine kabler og transformere

Et eksempel

Hvis virksomhedens motorlast eksempelvis består af nogle større motorer (> 50 kW), og en del mindre blandet motorlast, så vil det være en fordel at fasekompensere de større motorer hver for sig (direkte kompensering/decentral kompensering), og så installere et automatisk kondensatoranlæg (central kompensering) ved hovedtavlen, som er tilpasset den øvrige last.

Det er herved muligt at nedbringe overføringstabet i installationen, og derigennem opnå en besparelse på elregningen.

Reducering af forsyningsnettet

Et andet aspekt ved fasekompensering er, at den optagende strøm fra forsyningsnettet reduceres. Man kan dermed skabe mere ”plads” i installationen, og måske undgå omkostninger til nyt og større forsyningskabel samt afgift til elforsyningen, når virksomheden udvider deres produktion.

Overføringstab

Der er et tab af energi forbundet med alle processer, også ved overføring af elektrisk energi fra et punkt til et andet. Afhængig af, hvor i installationen at kondensatoranlægget placeres, kan der aflastes mere eller mindre dele af installationen. Ved at aflaste disse kan man reducere overføringstabet i disse dele af installationen. Overføringstabet er et varmetab i kabler, komponenter, etc. – Altså et watt tab. Watt effekten er det som forbrugsmåleren / elmåleren registrerer, og det som virksomheden afregnes efter.

Ved at mindske watt tabet, opnår virksomheden et lavere watt forbrug, og dermed en mindre elregning.

Kontakt os

Har du brug for hjælp med fasekompensering eller søger du rådgivning til den bedste løsning for dig, så kontakt os i dag på 86 98 93 26. Du skal også være velkommen til at skrive til os via kontaktformularen til højre.